BlogasPavadinimas

Įspūdžiai iš Brrrrrrrrrrrrrriuselio

15440_1060950380858_1738911176_120343_6370914_n

Didžiojoje senamiesčio aikštėje su kolegomis lietuviais. Dar vienas už objektyvo.

Kai Lietuvoje žodį krizė, pakeitė žodis gripas, aš buvau Briuselyje ir net nenumaniau, kad grįžusi rasiu visus šniurkčiojančius ir išprotėjusius. O aš- sveika. Nuo lakstymo ir klaidžiojimo Briuselio senamiesčio gatvėmis, net sloga pradingo.

Į Briuselį išvykau su projektu „Jaunimo Stebimi“. Tikslas buvo aplankyti ES institucijas, bet apie tai ką rimto ir naudingo ten atradau- vėliau.

Keisčiausios buvo kelionės. Net iki oro uosto vežantis taksistas buvo truputėli išprotėjęs, nes metęs vairą demonstravo, kaip suskaičiuoti pirštus, kad jų būtų devyni.Vėliau teko iš Rygos iki Briuselio skristi pačiose blogiausiose vietose- „ant sparno“, t.y. vietos prie atsarginio išėjimo. Nei atsiremti patogiai kur, nei ką. Bet net ir tai neprilygo kelionei atgal. Kadangi projekto rėmėjas yra AirBaltic, tai jis mums lyg ir buvo skyręs bilietus, bet vėliau paaiškėjo, kad iš 14 bilietų, 4 įtraukti į „waiting list’ą“. Žinoma, šie bilietai teko lietuviams, tad laukėme kol visi įsi’check’ins ir pamatysime ar lėktuve mums liko vietų. Liko 2, o mūsų – keturi. Pagrindinis mūsų projekto koordinatorius paskambino  AirBalitic vicė prezidentei, ji pilotui,tad galiausiai vienas iš  koordinatorių skrido piloto kabinoje, o kitas su stiuardesėmis. O aš… verslo klasėj;)

Briuselis- tikras tautų katilas. Tikrų europiečių gatvėse mažuma, daugiausia- arabų, turkų ir pan., kurie dirba paslaugų sektoriuje.Nors ES institucijose vien tik europiečiai.Visad maniau, kad jei moki anglų kalbą susikalbėsi visur, bet Briuselyje- nė velnio. Be prancūzų kalbos sunkiai ten išsiversi, tad tik baigusi vidurinę pradėsiu savarankiškai mokytis šios „paukščių“ kalbos 😉 Miestas, o tiksliau senamiestis- labai gražus, tik gaila, kad kaip ir visoje Europoje daugybė  bejausmių, stiklinių pastatų. Kaip ir dera būnant Briuselyje, susiradome „Manneken Pis“ (anot Belgijoje pasakojamos legendos, kadaise vienas vaikas išgelbėjo miestą – iš baimės nusišlapinęs jis užgesino gaisrą, tad jo atminimui pastatyta ši skulptūra) ir iš tolo žvilgtelėjome į „Atomiumą“.

Briuselio detalės ir simboliai

Kad kelionė tikrai taptų įsimintina- pasiklydom. Klaidžiojom gal kokią valandą, o visi, kurių klausėme kelio- nei bum bum angliškai. Jau bepradėdant isterikuoti, prieš mus ėjęs vaikinas atsisuko ir kreipėsi “Girdžiu tautiečiai eina”. Jei ne jis, velnią žino kur būtume nuklaidžioję. Toks nuotykis tikrai nuvargino.

Į Briuselį nukeliavome pamatyti ir suvokti kaip dirba ES  institucijos. Pirmiausia susitikome su LSA (Lietuvos savivaldybių asociacija) atstovu Briuselyje. Vėliau stebėjome Regionų komitetų veiklą, bei susitikome su Vilniaus tarybos nariu Gediminu Paviržiu ir Šilutės rajono mero pavaduotoja Stase Skutuliene. Taip pat apsilankėme Europos Parlamente, kur mums buvo pristatyta šios institucijos veikla, o taip pat ir papietavome ten. Prėskokas maistas 😉 Galiausiai apsilankėme Europos Komisijoje, kur mums buvo pristatyta Jaunimo politika Europoje.  Tikrai buvo įdomu, nes lietuviai jaučia norą paaiškinti ir atsakyti į visus klausimus kitiems lietuviams.  Taip pat bendraujat buvo iškelta problema, kad tie mūsų renkami atstovai, privalo mokėti užsienio kalbą, nes ES institucijose būriai vertėjų. O tai juk pinigai.

Štai tokie  mano įspūdžiai.  Ir vėl atgal į mokslus… namie. Gimnazijoje karantinas iki pirmadienio.

Paspaudę šią nuorodą prisidėsite prie socialinės akcijos „Padovanok Kalėdų stebuklą“. Už paspaudimą- 5 ct vaikučiams



Facebook comments:

Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar