BlogasPavadinimas

Įspūdžiai iš Gruzijos. 2 dalis

Uplistsikhe

Prieš milijonus metų Kaspijos ir Juodoji jūra buvo vienas vandens telkinys. Būtent jo dugnas ir yra visa Gruzijos vietovė, o Uplistsikhe- miestas, išpjautas/išgremžtas/pastatytas iš smiltainio. Namai, šventyklos, rūmai- viskas iš akmens. Gausių užkariavimų, žemės drebėjimų padariniai verčia lankytoją pasiremti vaizduote arba gidu, norint visą tai pamatyti. Koplyčia pastatyta 14 amžiui lyg niekur nieko stovi iki dabar, nors freskos ir sugadintos rusų, tačiau ji dar stovi.

Norint viską apvaikščioti būtini geri batai (beveik nėra jokių takelių, tenka kopti į tuos akmenis) ir šioks toks pusiausvyros turėjimas. Vėjas ten vis grasina tave pargriauti, o jei taip atsitiks, tai ir nugarmėsi žemyn, nes tvorelių ir apsaugų gausa ši lankytina vieta nepasižymi.

Žavusis gidas 😉

Turgus

Tradiciška, kad atvykus į svečią šalį  būtinai aplankai turgų. Gal tai yra šalies kultūros siela? Jei taip, tai visų tautų sielos- kiniškos :)

Gruzinų turgus man pasirodė labai kontrastiškas. Lankydamasi Tbilisio turguje (darbo dieną, kadangi šeštadieninis būtų mane sutraiškęs), turėjau klampynėti po balas, kontrastingus kvapus (žuvys, daržovės, drabužiai kai kur ant to pačio prekystalio), bei stebėti tvarkingai sudėliotus vaisius, daržoves ir kitas turgaus gėrybes. Prekiautojai neagresyvūs, nepuola siūlydami, bet tiesiog šaukia, kaip pas juos šviežia ir skanu. Išgirdę, kad kalbam lietuviškai, pasidomėjo iš kur esam atvykę, o mama dovanų gavo puskilogramį arachisų ir dar nusifotografuoti su vienu gruzinu;)

Turguje gausu žalumynų- nuo paprasčiausių petražolių, kalendros iki tarchūno, kuris mums pasirodė tikra egzotika. Nusivylimą pajautėme, kai supratome, kad tai tiesiog peletrūnas, kurio nevartojame Lietuvoje. Vynas- pilstomas, litras kainuoja apie 2-3 larius (3-4,5 litų). Virš prekystalių kabo čiurčelai- ant siūlo suverti riešutai, ant kurių ilgai pilamos vynuogių sultys ir ilgainiui šis vėrinys įgauna panašią į dešros formą. Kad ir ką pirktum, svarbu derėtis!

Drabužiai, daiktai- kinietiški, bet galima atrasti ir kai ką autentiško- tai tos keistos, siuvinėtos, kachetų kepuraitės. Ai, tiesa! Kadangi artėja Velykos, tai turguje gausu iš šaknų padarytų miltelių, kuriais dažomi kiaušiniai.

P.S. vakar vakare buvo + 20. Šilumas yra gėris 😀

Facebook comments:

Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar