BlogasPavadinimas

Geležinė sriuba

Mėnesio pabaigoje planuoju duoti kraujo, tad dabar stengiuosi vartoti kuo daugiau tokio maisto, kuriame gausu geležies. Taip jau yra, kad mano hemoglobino kiekis dažniausiai būna “ant ribos”. Nežinau, ar čia dėl vegetarizmo, ar tiesiog dėl to, kad visa mano šeima (visaėdžiai) pasižymi ypač žemų hemoglobino kiekiu kraujyje.  Porą savaičių iki donorystės negeriu žalios ar juodos arbatos litrais ( mėgstu gerti tokiais kiekiais), nes ji “išplauna” geležį. O taip pat vengiu pieno, nes jis trukdo įsisavinti šį mineralą. O štai vitaminas C skatina geležies įsisavinimą, tad petražolėmis ar citrinos sultimis gardinu visą savo maistą. Štai viena iš mano mėgstamiausių sriubų, kuri yra tikrai geležinė.

100g avinžirnių (geležies 7 mg/100g)

Didelė sauja dilgėlių (geležies 42 mg/100g)

Didelė sauja garšvų (geležies 14.6 mg/100g)

200 g saliero šaknies (geležies 0.7mg/100gr)

Gabalėlis sviesto arba sultinio kubelis

Avinžirnius užpilti vandeniu ir palaikyti apie 10 valandų. Tada įpylus 1.5 litro vandens virti ant mažos ugnies 20 minučių. Saliero šaknį sutarkuoti ir kartu su garšvomis  sudėti į puodą.Po 10 minučių  nuplikyti dilgėles, nuskabyti lapelius ir taip pat sudėti į verdantį vandenį. Įmesti gabalėlį sviesto ar kubelį daržovių sultinio, pagal skonį prieskonių ir dar pavirti 5 minutes.

Išvirus pertrinti ir pagardinus citrinos sultimis skanauti.

Beto… Per parą suaugusiam vyrui reikia 10mg, o moteriai 15 mg geležies.  Svarbu prisiminti, kad iš  augalinio maisto žmogus pasisavina tik 10% geležies, o iš gyvulinio 30. Bet Vitaminas C augalinės geležies įsisavinimą gali padidinti iki 6 kartų – tokiu būdu žmogaus organizmas šiuo mineralu gali būti aprūpinamas visai nesunkiai. Tad protingas vegetarizmas jokios mažakraujystės nesukels.

Vegetarė jau 22 mėnesius! O kraujo donorystė taip pat puiki proga pasitikrinti ar teisingai maitinuos:)

Facebook comments:

Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar