BlogasPavadinimas

Les MediaTerre

Turbūt metas visiems papasakoti, ką gi aš iš tiesų aš čia veikiu 😀

Mano pagrindinis projektas vadinasi „Les MediaTerre“. Sunku išversti, kaip tai tiksliai turėtų skambėti lietuvių kalba. Media-informacijos priemonės, Terre- žemės rutulys.

Idėja tokia. Aštuonių žmonių komanda, pasidalinusi poromis mokins paprastas šeimas ekologiško elgesio. Šeimos išreiškusios norą dalyvauti, bus lankomos  šių  „mokytojų“, kurie padės joms pritaikyti bent kelis iš 16 siūlomų eko-gestų. Kol kas mus visi tik moko, tam, kad būtume kompetetingi mokyti kitus. Lankstinukais, pedagoginiais gidais, brošiūromis apkrautas visas stalas, tik sėsk ir verskis viską į savą kalbą. Seminarai apie klimato pokyčius, bioįvairovės svarbą, ilgalaikį ekologinio mąstymo vystimą…  Kartais būna labai nuobodu, nes jaučiuosi, daug ką žinanti, bet kadangi lektorius tik dėl manęs verčia viską į anglų kalbą, negaliu būti nedėmesinga. Dažniausiai tik pavienius žinomus žodžius gaudau ir greitai, greitai vartau žodynelio puslapius.

Labiausiai man patiko išsakyta mintis, kad ekologines problemas, kurias susikūrėme ir toliau kuriame, pirmiausia reikia spręsti mažinant vartojimą. Šis žingsnis sukeltų didžiausius teigiamus pokyčius, o vėliau iti metodai užtikrintų jų ilgalaikiškumą.

Daugumai ekologinių projektų trūkstą ilgalaikio vystimo. Kad ir „Darom“. Susitvarkom, o vėliau? Vėl šiukšlinama, o pavasarį vėl visi tvarkosi. Jokių būdų nesakau, kad šis projektas blogas, jis tiesiog tobulintinas.

O tie eko-gestai labai paprasti, turbūt bus daug kam girdėti, bet tikrai ne visus juos taikote.  Jie suskirstyti į 4 grupės : vartojimas, vanduo, energija, šiukšlės. Pavyzdžiui, kad ir vietoj vienkartinio, plastikinio maišelio naudoti ilgalaikį medžiaginį, o vietoj prausimosi vonioje rinktis dušą. Mažinti mėsos vartojimą, pirkti tik esamo sezono vaisius arba ant pašto dežutės priklijuoti ženkliuką, teigianti, kad nenorite reklaminių lankstinukų. Labai paprasti žingsniai, bet tikrai ne visų vykdomi.

Pastarasias dvi savaitės, vien tik ties šiuo projektu dirbome, o vakar buvo toks lyg ir pristatymas tam miesto rajonui, kuriame vykdysime šį projektą. Pristatyt pristatėm, o po to buvom pavaišinti būtent Prancūzijos Šiaurės regiono tradiciniais sūriais (dieviški), alumi (man patiko, bet tikram lietuviui, kuris mėgsta alų būtų pernelyg „bizalas“), mėsa (neaktualu man)…

Realiai su šeimomis pradėsime bendrauti tik kitais metais, o visus šiuos tris mėnesius  vyks projekto formavimas, planavimas, šeimų paieškos. Kitą savaitę pradėsime dar vieną projektą, kuris bus susijęs su Alzhaimerio liga sergiančiais vyresnio amžiaus žmonėmis.

Dabar jau žinot, ką bent porą dienų per savaitę aš veiksiu šiuos 9 mėnesius;)

Facebook comments:

Posted in EVS
Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar