BlogasPavadinimas

30 dienų iki GMD

Gatvės muzikos diena man yra išskirtinis renginys. Dalyvauju joje, kaip žiūrovė nuo pat pirmojo karto. Esu praleidusi tik praėjusių metų GMD, kuomet buvau ne Lietuvoje (mano įspūdžiai iš antrosios ir trečiosios ). Tad šių metų šventė man bus penktoji ir ypač išskirtinė, nes prisidedu bent truputėli prie jos organizavimo virtuvės. Bandau organizuoti misiją/instaliaciją ir rašau jų tinklaraštį. Tai man pasiūlė todėl, kad patiko tai, kaip rašau čia.  Kas gali būt geriau man, šios dienos gerbėjai! Atostogaudama Gruzijoje nepabėgau nuo savo visuomeninės veiklos. Susitikau su Rūta Grigaliūnaite, kuri inicijuoja šventę Tbilisyje ir ją pakalbinau.

Pradėkime nuo to, ar egzistuoja Tbilisyje gatvės muzikos kultūra? 

Egzistuoja, bet nėra populiari. Tie, kurie drąsesni, muzikuoja, tačiau dažniausiai požeminėse perėjose, su tikslu surinkti pinigėlių. Groja jaunesnės ir vyresnės kartos atstovai. Galima pamatyti mažų vaikučių iš skurdžių visuomenės sluoksnių, arba senelių su armonikėlėmis bei gitarėlėmis grojančių.

 Kaip kilo iniciatyva surengti GMD Tbilisyje?

Kai tik atvažiavau čia, jau žinojau, kad noriu tai padaryti. Mačiau kaip GMD atrodo Lietuvoje, kokia tai nuostabi šventė. Atvykusi į Tbilisį, įsimylėjau šį miestą ir supratau, kad jam taip pat reikia Gatvės muzikos dienos.

 Ar nebijojai, kad nepavyks įgyvendinti idėjos?

Baimės nėra, kai yra tikėjimas. Nuoširdžiai norime kuo labiau išpopuliarinti šį įvykį. Kontaktuojame, skambiname visoms grupėms ir muzikantams, pasakojame kaip Lietuvoje ir kitose šalyse vyksta GMD. Pabrėžiame kaip svarbu skatinti toleranciją, bent kartą per metus „išnešti“ muziką į gatves ir suteikti galimybę nemokamai jos pasiklausyt visiems žmonėms.

 Kaip muzikantai priima šią idėją? Kiek jau sutiko dalyvauti?

Puikiai, nors kai kurie vis dar klausia kiek jiems mokėsime, kiti sako, kad jiems reikia įrangos, aparatūros… Mes paaiškiname, kad tai gatvės muzika, kad nereikalinga nei scena, nei audio sistemos… Tik pradėję registraciją, sulaukėme virš 20 muzikantų. Tai įvairiausių muzikinių žanrų atstovai: Jazz, Rock, Metal… Vienas iš jų ypač nustebino: jis negroja, bet pagal muziką šokdina marionetes.

 O kaip į šią jūsų iniciatyvą reaguoja vietinė valdžia? Reikia leidimo, paramos..

Vilniaus meras parašė Tibilisio merui, savivaldybė pakvietė mus susitikti. Pristatėme idėją, jie liko sužavėti ir iškarto gavome „palaiminimą“. Taip pat mus parėmė Lietuvių jaunimo bendruomenė, kuri padeda mums kontaktais, ryšiais su žiniasklaida. Prie GMD organizavimo prisideda ir American Council for Education, kurie pasirūpina savanoriais, padedančiais techninėje organizacinėje dalyje, rašo tinklaraštį… AIVANI, suteikė muzikantų kontaktus, padėjo sukurti vaizdo reklamą. Ši reklama bus leidžiama nacionalinio transliuotojo televizijos kanalu, kuris yra mūsų pagrindinis media partneris. Kai tik pradėjome organizuoti, pasipylė skambučiai  iš įvairiausių radijų ir televizijų, kviečiantys į laidas ir norintys sužinoti apie GMD.

 Ko tikitės iš GMD Tbilisyje?

Pirmiausia, kad dalyvautų kuo daugiau muzikantų ir atvyktų daug miesto svečių iš Lietuvos. Andrius Mamontovas planuoja atvykti į šventę, o tai didžiulė paskata ir savivaldybei, kuri inicijuoja pagalbą, nacionaliniam transliuotojui ir svarbiausia, vietinėms muzikantų grupėms. Planuojama net tiesioginė transliacija tarp Tbilisio ir Vilniaus. O dėl oro… Mąstėme, ką turėtume daryti jei lis, bet čia retai kada būna nesaulėta! Manau, kad viskas bus puiku. Tikiu, kad ateityje GMD skambės visoje Gruzijoje ir prilygs tai Gatvės muzikos šventei, kuri švenčiama Lietuvoje.

 GMD Tbilisyje internetinis puslapis.

GMD Tbilisyje vaizdo klipas.

GMD Tbilisyje Facebook profilis.

Ar tu dalyvausi GMD?  Jei esi debiutantas ar senbuvis, labai džiaugčiausi, jei susisiektum, nes rengiu straipsnį apie GMD muzikantų motyvaciją. Pareklamuosiu jus!

 

Facebook comments:

Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar