BlogasPavadinimas

Partizaninė sodininkystė Tbilisyje

Lipu per supiltas žemių krūvas, šaligatvių nuolaužas ir kitas statybinės liekanas. Bandau peraustame parke, kuris buvo pats gražiausias visame Tbilisio mieste, rasti palapines. Turiu susitikti su Sandro, kuris prieš porą metų buvo mane pagrobęs su draugais ir tranzavęs kartu po Gruziją. O dabar, aš juk grįžau!  Vake Parke apsilankiau jau pirmosiomis dienomis, kai jau jaučiausi atsikrausčiusi į naujus namus. Tada pastebėjau, kad visas parkas rekonstruojamas, perkastas ir purvinas. Susitariau su Sandro susitikti parke, kadangi jis ten…  protestuoja.  Galiausiai pamatau palapines, kabančius piešinius, žmones, sodinančius gėles ar tiesiog žaidžiančius su skraidančia lėkšte.

Susitinku su Sandro, su kuriuo palaikiau ryšį visus tuos metus. Dažniausia netikiu, kad vėl sutiksiu žmones, kurie atsiranda mano kelionėse. Tačiau išimtys visad egzistuoja. Pasirodo jis parke protestuoja ir vykdo guerrilla gardeningTai partizaninė sodininkystė, grindžiama idėja, kad žemė yra žmonių nuosavybė, tad apleistuose plotuose galima auginti ir sodinti, bei taip gražinti miestą. Taip pat šis judėjimas aktyviai veikia, kuomet žaliosios miesto vietos bandomos apstatyti naujais gyvenamaisiais rajonais ir prekybos centrais.

Jau beveik mėnuo, kaip aktyvistai stovyklauja šiame parke bandydami sustabdyti naujas konstrukcijas. Tbilisio valdžia nevisai skaidriai išdavė leidimą statyti didžiulį viešbutį parko teritorijoje. Aktyvistai reikalauja, kad sprendimas būtų ištirtas, nes Vake Parkas yra pripažintas kultūriniu miesto paveldu. Tai lyg Tbilisio simbolis, kuris deja per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo beveik per pusę. O dabar norima dar didžiulę jo dalį “atriekti” privačiam verslui.

Tbilisyje į partizaninės sodininkystės judėjimą prisijungė daugybė žmonių, nes Vake parkas yra neatsiejama jų prisiminimų ir dabartinio gyvenimo dalis.  Buvo perimta Occupy Wall Street taktika, pastatytos palapinės vietose, kuriose medžiai buvo iškirsti tam, kad būtų galima pradėti statyti restoraną šalia viešbučio. Dabar statybos yra sustojusios, tik pamatai iškasti, o aktyvistai nesitraukia ir nubaido visus darbininkus norinčius kirsti medžius. Valdžia vis dar bando ignoruoti šį judėjimą, tačiau partizanai nepasiduoda ir organizuoja daug veiklų parke, pritraukia šeimas su vaikais ir stengiasi paskleisti žinią kaip tik galima kuo plačiau. Daugiau info, deja gruzinų kalba, galima rasti čia. Ar bent jau nuotraukas peržiūrėti- http://facebook.com/Tbilisitrees

Visuomeniniai judėjimai patys mane suranda. Ten susipažinau su išties įdomiais žmonėmis, tad kiekvieną savaitę ten užsuku su jais paplepėti, padėti kuo tik galiu ar tiesiog pasilepinti ramuma nuo miesto šurmulio gulėdama hamake.

O taip pat susitikti su nauju savo draugu- Levan, kuris yra vienas iš tų žmonių, kuriuos reikia sekti, kaip kiškį. Pilnas įvairiausių istorijų, su neaiškia praeitimi (3žmonos!!!), keistomis idėjomis… Tačiau mano dėmesį jis laimėjo, paprasčiausiu klausimu….

– Nori pamatyti mano kupranugarį?

 

 

Facebook comments:

Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar