BlogasPavadinimas

Kuo nusikalto žodis”negras”?

Šiandien “Tarptautinė rasinės diskriminacijos panaikinimo diena” ( taip pat miego ir poezijos diena).

Jau ne kartą susidūriau su klausimu, kodėl gi nebegalima naudoti žodžio “negras”, norint įvardint negridų rasės žmogų. O gi todėl, kad žodis „negras“  turi rasistinio atspalvio. Todėl pats tinkamiausias kitas pavadinimas- “afroamerkitietis”. Tai kas, kad kai kurie, iš jų net nėra buvę Amerikoje. Kitas siūlomas variantas, tinkamas tik  lietuvių kalboje- “juodaodis”. Mano nuomonė, šis žodis net labiau gali įžeisti, nei kad “negras”, kadangi jis net labiau pabrėžia negridų rasės atstovo išskirtinumą.

great-collage-of-black-and-white-people-holding-hands

Ištikrųjų amerikiečiai tik visai  neseniai susiprato ir įžvelgė, kad žodis “negras” primena jų skaudžias praeities klaidas. Tik šiame tūkstantmetį Amerikoje, pagal oficialų nutarimą,  galiausiai nusprendė, kad žodis „negras” reiškia „tingų, savigarbos neturintį ir pagarbos šeimai nejaučiantį asmenį, kuris yra neišprusęs, kvailas, lėtas, nekalba taisyklinga anglų kalba ir yra naivaus būdo”.  Taigi pavadinus afroamerikietį “negru”, netiesiogiai ji pavadinsime vergu.

Tai jai vartosiu žodį “negras” Lietuvoje , kurioje jis neturi jokio atspalvio, mane apšauks skatinantį netoleranciją?  Nebūtinai. Štai koks atsakymas iš Lietuvos žmogaus teisių centro:

“Laba diena, pats žodis “negras” lietuvių kalboje yra vartojamas. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad tai labai priklauso nuo konteksto, kur ir kada ji naudojate. Jeigu pasakytumėt: “Gatve eina negras”, viskas būtų gerai. Tačiau jeigu šį žodį pavartotumėte, siekdami įžeisti ar pažeminti, dėl to galėtų kilti baudžiamoji atsakomybė. Kitas svarbus dalykas yra tai, kad Lietuva – daugelio tarptautinių organizacijų narė, todėl didelis dėmesys turi būti skiriamas visuotinių žmogaus teisių apsaugai ir pagarbai. Kadangi daugumoje valstybių negrai yra vadinami juodaodžiais ir jiems žodis “negras” sukelia neigiamas asociacijas, be to, JAV jo išviso negalima vartoti, todėl manytume, kad reikėtų gerbti toki juodaodžių pasirinkimą ir juos vadinti butent taip. Kaip lietuviams nepatinka, kad juos užsienyje vadina vagimis, taip juodaodžiams nepatinka, kad juos vadina “negrais”. Todėl reikėtų būti tolerantiskiems ir stengtis suprasti vieniems kitus. ”

P.S. O žinot, kad čigonus, reikia ne čigonais vadinti, o romais kadangi tai irgi įžeidžia šios tautinės grupės žmonės. Gal per užgavėnes vaikai, norėdami nieko neįžeist, dainuos – “Mes romai lietuvos, norim blynų ir kavos…”?

O ką tu apie tai manai, “vanilla face*?

*

YouTube Preview Image

Facebook comments:

Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar