BlogasPavadinimas

Istorijų medžiojimas: vaikinukas iš Sirijos

Kiškių persekiojimo sezoną prasidėjo. Netikėti susitikimai, įdomios istorijos ir …?

Susitinku su vaikinu iš Sirijos, kurį rudenį netyčiom sutikau ant vaivorykštinių laiptų Stambule. Norėjau su juo pasikalbėti jau kurį laiką, nes mane visada domina išgirsti apie “karščiausius pasaulio taškus” iš žmonių, kurie matė situaciją savo akimis. Studijuodama politikos mokslus žinau, kad žiniasklaida nušviečia įvykius perfiltruodama per daugybę skirtingų filtrų, tad visad turiu norą sutikti žmones, kurie yra iš įvykių sūkurio. Net ir nepamiršdama, kad žmonių mintys irgi yra lengvai manipuliuojamos, bent jau tikiu, kad per juos priartėju bent truputėli prie tikrovės.

Ahmad prieš pusantrų metų turėjo palikti Siriją, nes buvo suimtas dėl “neteisingų idėjų”, kuriomis dalinosi su savo draugais. Jo apklausa tęsėsi 28 dienas. Tokioje situacijoje geriau iškart kalbėt, nes jei akimirką sudvejosi, kitą kartą tardytoją sutiksi tik po 10 dienų, o jo laukdamas patirsi košmariškus dalykus. Tad geriau kalbėt. Ahmad kalbėjo ir šiaip ne taip įtikino, kad jis nėra pavojingas valdžiai. Įtikino ir buvo paleistas, tačiau suprato, kad jo byla gali keliauti į viršesnės instancijas, kuriose jam gali tekti praleisti dar daugiau dienų ir nežinia, ar šįkart pavyks juos įtikinti. Pateikęs paraišką į kuo daugiau stipendijų fondų užsienio šalyse, laimėjo 5 metų stipendiją Turkijoje, į kurią nedelsdamas išvyko ir dabar čia studijuoja. Nelegaliai palikti šalies negalėjo, nes jo šeimai gręstų pavojus ir dėl tos pačios priežasties negali niekaip paremti revoliucionierių savo šalyje.

Vaikinas man nuoširdžiai pasakojo, kad Švedija- svajonių šalis, kiekvienam sirijiečiui. Ši šalis turi nuostabią socialinės pagalbos politiką jiems. Tačiau Švediją toli ir ten patekti gali arba bandydamas nelegaliai kirsti ES, arba vesdamas europietę. Tad Turkija visai gera šalis pasiekti pastarąjį tikslą, dėl didelės gausos atvykstančių turisčių. Gal kas nori ištekėti? Parašykit man, padėsiu susisiekt :)

Jo idėjos pasirodė super siri-centristiškos. Visi nori Sirijos, visi priešai… O kai kurios idėjos nelabai realios, tačiau niekad nežinai, gal išties Turkija tokia gera jiems, nes nori ateityje ją prisijungti (?). O Iranas blogių blogis, bei rusai plečiasi į Artimuosius Rytus… Damaske mokyklose dabar vaikai mokomi kirilicos.

Įdomus vaikinukas, su kuriuo kalbėjau kelias valandas apie išties neįprastus dalykus. Apie tai, kaip Irane yra populiaru patirti oficialiai įteisinamas vienos nakties santuokas tam, kad nepatirtum nuodėmės turėdamas nesantuokinius lytinius santykius su prostitute ar šiaip mergina. Arba apie vyro ir moters santykį musulmoniškoje santuokoje, ir tai, kuris aukojasi daugiau. Jis pritarė, kad tai moteris. Apie skirtumus ir sunkumus santykiuose tarp skirtingų Islamo krypčių atstovų, ypač prasidėjus karui Sirijoje, kuomet religiniai skirtumai yra  viena iš karo varomųjų jėgų. Mane taip pat nustebino jo stiprus tikėjimas džinais ir kitomis blogio jėgomis. Išties, tai yra vienas iš stipriau tikinčių musulmonų bruožų. O kadangi jis nevartoja alkoholio ir pasninkauja kuomet reik, tai tik tai ir patvirtina.

IMG_4715 Spalis. Netikėtas susitikimas, o vėliau ir pasikalbėjimas po kelių mėnesių 

Kodėl man taip svarbu susitikinėti su žmonėmis? Nes mane domina jų istorijos, patirtys, kitoks požiūris į gyvenimą. Noriu išgirsti iš jų apie tai, ko turbūt man neteks patirti gyvenime. Juk galiausiai turiu tik vieną gyvenimą, bet susitikimai ir klausimasis žmonių istorijų, man padeda pažinti daugiau gyvenimų. Ar bent dalelę jų. O tai man ypač svarbu, jei noriu pažinti šį pasaulį, šią žmoniją, kuo geriau.

Tačiau, dažnai iš žmonių man tiek ir tereikia- išgirsti jų istorijas ir kai suprantu, kad regis daugiau nieko įdomaus neišgirsiu- keliauti ieškoti kitų žmonių. Man reikalingos jų istorijos, tačiau nesu linkusi pradėti draugysčių su jais.  Nebent išskirtiniais atvejais, kuomet tai ne tik pasikalbėjimas, bet matau, kad tai kiškis, galintis mane nuvesti kažkur. Turkijoje ši “istorijų medžioklė” net painesnė ir sudėtingesnė, nes jų visuomenėje, jei mergina domisi vaikinu ir sutinka su juo susitikti, tai savaime reiškia, kad vaikinas tą merginą traukia. O mane traukia tik istorijos, tad reik mokėti išlaikyti atstumą ir nuoširdžiai kartoti, kad meilės romanų neieškau, nes namie laukia tas, kurio kantrybę ir taip bandau kasdien.

 

Facebook comments:

Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar