BlogasPavadinimas

2013 metų kelionės

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/q71/s720x720/8472_10200708993706317_626262571_n.jpg

klaidžiojant po nepažintas erdves

Nors šiais metais tikėjausi aplankyti 10 naujų šalių, tačiau pavyko tik (net!) 7. Maniau, kad pavyks daugiau, nes planavau pagaliau įvykdyti savo ilgai lauktą Euro‘tripą. Tačiau planai pasikeitė ir ši kelionė neužilgo, nes šiais metais mano širdį pavergė Turkija, kurioje prabuvau (… ir rašant šias eilutės skrendu ten…) daugiau nei pusę metų. Mano Erasmus nuotykis pavirto į ilgalaikį romaną tiek su Stambulu, tiek su vienu turkišku niekšu (čia aš taip meiliai jį vadinu). Stambulas tapo man dar vienais namais, kur mano daiktai pradėjo kauptis, kur turiu savo šlepetes ir svarbiausia, savo žmones.

Stambulą įsimylėjau ne iš pirmo žvilgsnio. Jo beprotybė, dydis ir greitis mane iš pradžių atstūmė. Nors buvo labai įdomu, bet ilgiau nei savaitgalis jame, mane išvargindavo. Tai miestas, kuriame  24 valandas per parą kažkas vyksta. Miestas, kuris niekad nemiega. Nesvarbu, kaip atvyksi į šį miestą- lėktuvu, mašina, traukiniu ar laivu- tu nustebsi jau pirmąją akimirką.  Išties supratau, kad Stambulas laimėjo mano širdį kai keliausi keltu iš Europos dalies į azijinę. Tos šviesos, vaizdai, vakarinės maldos kvietimo garsai… Visa tai mane papirko ir nežinau, ar kada pavyks nebejausti priklausomybės nuo šio miesto.

Gal manote, kad truputėli hiperbolizuoju? Kad nemiegančio miesto apibrėžimas labiau tinka kokiam Niujorkui? Iš asmeninės patirties galiu pasakyt, kad jis yra žavingas ir išskirtinis pasaulio miestas, tačiau lyginant su Stambulu, Niujorko šviesos nublanksta.

Stambulas gali tave užkariauti  nuo pat pirmos minutės savo aromatais, spalvomis ir garsais, kurie atskleidžia šio unikalaus miesto energiją.  Miestas tarp dviejų žemynų, kuriame yra susimaišiusi tiek Rytietiška praeitis, tiek moderni dabartis. Mėnesių mėnesius gali klaidžioti po jį ir nesustoti stebėtis. Pačioje miesto širdyje matysi tose pačiose gatvėse pečiais besidaužančius vokiečių turistus, vakarietiškas merginas su mini sijonais, musulmones moteris prisidengusios plaukus skaromis ar net su burka, bei vyrus apsirengusius tradicinėmis šalvar kelnėmis. Keliaujant toliau nuo centro darosi net įdomiau, nes skirtingi rajonai atskleis vis kitokią visuomene s grupę- keliauk į Fatih, rasi konservatyviuosius musulmonus, Cihangir- nenustebk gatvėje atsitrenkęs į transvestitą, Bebek- išvysi visuomenės modernią grietinėlę ir t.t….

Stambulas gali šokiruoti, tačiau taip pat ir įkvėpti. Viskas priklauso nuo to, kokiai nuotaikai ir emocijoms leisi sau pasiduot. Vien tik praeiti pro Istiklal gatvę gali tapti iššūkiu ir tave išvesti iš kantrybės ( kasdien ten praeina 3 milijonai žmonių). Tačiau išsukus į mažą gatvelę, kur išgersi ramiai tradicinės arbatos- čai, pasijusi lyg atsidūrei kitame pasaulyje. Būtent kontrastai- tai kuo mane prisijaukino Stambulas. Nors meilė jam kartais veda iš proto, nes šiame mieste neįmanoma kažko planuoti. Niekad nežinai kiek laiko užtruks atsidurti iš taško A į tašką B. Juk šiame mieste 15 milijonų žmonių, tad ko norėti…

Užtenka apie šį miestą, nes apie jį galėčiau kalbėti nesustodama. Tačiau taip jau yra, kad Stambulas- mano metų atradimas.

Taigi, kur visgi ši pasaulio valkata  blaškėsi 2013 beto, kad gaudė kiškius Turkijoje. Buvau nulėkusi į Graikiją, kur patyriau kultūrinį šoką ( nes pabuvus ilgą laiką Turkijoje, europietiškas pasaulis pradeda gądinti). Vengrijoje tyrinėjau Budapeštą,  Slovakijoje praleidau nuostabų laiką Nitroje, kur mažame oro uoste plaukiojau baseine, o Bratislavoje teko rimtai pasiklysti. Taip pat, kaip ir  Austrijoje, kur atsidūrusi neaiškiame pasienio miestelyje, o vėliau ir Vienoje patyriau, ką reiškia, kai dvi dienas tavo kūnas bando egzistuoti prie +40. Tačiau vistiek pavyko apžiūrėti visokius architektūrinius grožius.  Čekijoje, Brno mieste “šokinėjau “per alaus barus taip, kaip gyvenime nebuvo tekę, na o vėliau Lenkijoje, Varšuvoje…nieko neįvyko. Nes buvau labai pikta, kad ten atsidūriau. O Ukrainoje, apžiūrėjau Kijevą, tačiau dabar truputėli gaila, kad per anksti ten nuvykau. Būtų išties įdomų stebėti protestus.

Tad kaip matote, klaidžiojau, klaidžiojau šiais metais, bet vis grįždavau į Turkiją, bandydama atkovoti savo širdį.

8 šalys, iš jų 7 naujos. 10 skrydžių ir daugybę sutranzuotų mašinų… Tačiau apie tranzavimą ir kitus iššūkius, kitame įraše.

 

Facebook comments:

Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar