BlogasPavadinimas

Amazonės, prostitutės ir kiti siurprizai Samsun mieste

IMG_6243

Visą šį savaitgalį ne tik tyrinėjau Samsun miestą, bet ir mėgavausi neįtikėtina temperatūra vasario mėnesiui. Vakar net 22 šilumos buvo! Tık vėjas kartais išblaškydavo šilumą. Penktadienio vakare mane pasitiko Dursun, 29 metų vyriškis dirbantis regioninės plėtros padalinyje. Tokiame pačiame, kaip ir Mustafa iš Kastamonu. Atsitiktinumas? Manau, kad ne. Greičiau, labai tikėtinas dalykas, nes tokiems darbams reikalingi kalbas žinantys, Europą matę ir inovatyvius sprendimus sugebantys daryti darbuotojai, o ši charakteristika taip pat atitinka ir CouchSurfing bendruomenės narius. Dursun pradėjo kviestis į savo namus keliautojus, nes atsikelęs į Samsun, neturėjo daug draugų. Tad nenorėdamas visą laiką leisti tik su kolegomis prisijungė prie CS tam, kad susipažintų su naujais žmonėmis ir praktikuotų anglų kalbą.

IMG_6234

Kai jam papasakojau apie savo vaikiną ir tai, kad jis ką tik pradėjo savo karinę tarnybą, jis mane pradėjo vadinti – jange. Taip vadinama mergina, kuri yra ištekėjusi už tavo brolio, dėdės ar pusbrolio. Tai man leido jaustis su juo išties patogiai ir saugiai. Praėjusią vasarą jis baigė privalomąją karinę tarnybą ir jam tai nebuvo labai lengva patirtis. Ypač todėl, kad jo tuometinė mergina su juo išsiskyrė. Dėl to jis man vis primindavo, kad pasistengčiau būti ypač dėmesinga saviškiui, nes būti tarnyboje  emociškai būna labai sunku ir visos viltys, sapnai, mintys yra siejamos su mergina laukiančia  “laisvėje”.

         -Don’t  forget to miss him! Nepamiršk jo ilgėtis!

 

IMG_6298

Tą patį vakarą susitikau su jo kolega Uzgur. Labai mielas vyriškis, kuris po kelionės į Egiptą, vėdė turistų gidę aprodžusią jam Kairą. Taip pat jis studijavo Naujojoje Zelandijoje, apie kurią pasakojo su tikru užsidegimu. Apie kiviais vadinamus pinigus ir žmones, apie unikalią gamtą, apie kraštą izoliuotą nuo viso pasaulio. Dieve, leisk man ten nuvykti!

Uzgur man daug papasakojo apie Juodosios jūros regiono istoriją. Mane ypač domino tai, kodėl būtent čia buvo sukurtas terminas „Nataša“, siejamas su prostitutėmis. Kaip žinia, po SSRS sugriuvimo, Rusiją ištiko krizė. Daug moterų neturėdamos galimybės užsidirbti savojoje šalyje atkeliavo į Turkiją, būtent per Juodąją jūrą, ir būdamos beviltiškoje padėtyje, pradėjo užssimti prostitucija. Man rekomendavo filmą „Balalaiką“, kuris nors labai liūdnas, bet puikiai papasakoja to laikotarpio istoriją. Dabar situacija yra iš dalies pasikeitusi, bet rusiakalbių prostitucija vis dar egzistuoja, dėl to geriau keliaujant šiame krašte nesakyt, kad esi iš Rusijos ar net Rytų Europos.

Po pasisedėjimo pilno įvairiausių pokalbių, grįžome namo, kur buvau sužavėta Dursun asmeninės bibliotekos. Tad galiausiai ant sofos užmigau beskaitydam Gabriel Garcia Marques „Keistus piligrimus“.

IMG_6248

Rytas buvo labai ankstyvas. Turėjau pabūsti 7 valandą ryte, nes nusprendėme dieną pradėti…pasiplaukiojimu. Nors oras išties neįtikėtinai šiltas žiemai, bet nebuvome tokie ekstremalai, kad šoktume į jūrą, tad geriau pasirinkome pasiplaukiojimą baseine. Pasirodo, tas baseinas buvo išties didžiulis, o ankstyvūs plaukikai išties geri. Tad gėdingai plūduriavau, palyginus su jais. Pečius nuo plaukiojimo net po dviejų dienų vis dar skauda. Alkani kaip vilkai po maudynių, papusryčiavome ir iškeliavome tyrinėti Samsun. Miestas, dydžio kaip Vilnius, tačiau su nuostabiu pajūriu. Įsikūręs tarp jūros ir kalnų. Taip pat šis miestas garsus savo legenda apie…amazones. Tikrai nesitikėjau rasti čia didžiulės amazonės skulptūros, įkurto amazonių kaimelio ir kitų amazoniškų atrakcijų. Dabar žinau iš kur Ksena yra kilusi!

IMG_6268

IMG_6267

Buvo įdomu miesto centre atrasti prieš 100 metų, dar osmanų imperijos laikais,  įkurtą tabako fabriką, kurio patalpose dabar įvairiausios kavinės ir parduotuvės. Kaip ir kiekviename mieste Turkijoje, Samsun daugybę paminklų Ataturkui. O šis miestas dar garsėja ir tuo, kad būtent čia jis pradėjo Turkijos nepriklausomybės karą.

IMG_6276IMG_6278

Visą dieną vaikščiojant, vakare vos galėjau pajudėti, tad vakarą praleidome žiūrėdami „Skrydis virš gegutės lizdo“. Nesuprantu, kaip galėjau būt nemačius šio filmo anksčiau. Kitą dieną Dursun mane nuvežė į kitą susitikimo vietą, kur sulaukėme Emir, naujojo mano host‘o. Buvo smagu, kad du couchsurferiai gyvenantys tame pačiame mieste, susipažino dėl manęs!

IMG_6285IMG_6236

 

 

Facebook comments:

Profile photo of vjusta

Author: vjusta

rabbit follower

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar